Maxim Habanec vypouští do světa Quarantine part!

Vydáno: 09.04.2020

Každý si ten letošní rok plánoval trochu jinak. Maxim vypustil do světa svůj Quarantine part, který by bez korony nevznikl. K videu přidáváme rozhovor s Maxem a témata jsou jak part, tak i co se kolem Maxe děje, nebo právě neděje. Je to vaše.



 

Maxim Habanec v Max Space.
Maxim Habanec v Max Space.



 

Ahoj Maxi, co bys dělal dneska kdyby nebylo toho korona kolem všeho?
No, podle mě bych teď byl na Dew Tour v LA a většinu důležitých závodů bych měl za sebou.

 

A místo toho máš v plánu dneska co?
Jít skejtovat s kámošema do novýho parku ve Slaným, upřímně ten dnešní plán zas tak špatnej není. Většinou pak ještě po session dáváme grilovačku na terase. Takže to přežívám docela v pohodě.

 

Tím pádem otázka jak přežíváš koronu zdá se zbytečná. Nebo víš o nějakým skejtrovi, který v depresích sedí doma?
Moc ne, mám okolo sebe pár lidí, kteří se toho bojí trochu víc, ale přijde mi, že časem si na to tak nějak všichni zvykaj a dochází jim, že to přežívání ve strachu není nic moc. Já se snažím bejt ohleduplnej k ostatním, ale osobně to nějak moc neřeším.

 

Máš to tak že je z toho potřeba vytřískat aspoň něco pozitivního, když už se to děje? Já mám doma třeba umytý okna a asi jsem nechodil tak často běhat jako teď (i když je to prd vidět).
Mám to úplně stejně. Najednou mám víc času na věci, který jsem chtěl dělat, ale kvůli cestování a všemu kolem na to nebyl čas nebo klid. Je fajn, že teď mám i dostatek času na regeneraci, takže se můžu v klidu rozbíjet a je jedno, že pak tři dny budu mít třeba pauzu. To během závodů nešlo. Přesně jak říkáš, snažím se to prostě nějak využít a zvyknout si na to co je a asi ještě chvilku bude.

 

Nějaký osobní odhad jak dlouho to ještě bude?
Netuším, spíš si myslim, že bude novej "normál". Rozhodně se závodama a cestováním nepočítám do dalšího roku.

 

Vidím to podobně, lidi se mě ptají co ČSP. Myslím že budeme rádi za MČR na konci září a to s velkým otazníkem. Quarantine part. Pověz nám něco z pozadí natáčení a jak to šlo ve spolupraci s redakčním kolegou Danem Dujsíkem coby kameramanem?
Od doby kdy stojí Maxspace, tak jsem tam vždycky chtěl natočit čistě skejtovej edit, ale vzhledem k tomu kolik to vyžadovalo času a klidu, jsem to furt nějak odkládal. Teď na to byla ideální příležitost, plus jsem mohl využít nějaký nový skills, co jsem měl ready na závody. S Danem to bylo super, dost mi i radil s tim co dělat a nedělat za triky. Takže třeba on mě přemluvil do toho hardflipu, který se mi nechtěl moc dělat. Na druhou stranu se ale moc ani nerozbíjím, myslel jsem, že to bude horší. Nejvíc dal asi zabrat 360 pop do lipa, ale to spíš jen kvůli odhodlání to tam poslat. Tenhle trik nejde jen tak nakopnout. Buď 100% odhodlání nebo strašná krysa.

V tom všem ti zřejmě nejvíc pomohl tvůj pobyt v LA. Vrátil jsi se kvůli koroně tenkrát, nebo to byl plánovaný přílet?
Normálně jsem se vrátil podle plánu. Už v tu dobu mi ale bylo docela jasný, že nic dalšího podle plánu nebude.

Co bude dál? Street part? Nebo prostě něco časem vyplyne? Mít tolik "volného" času, musí být možná i těžký s ním správně naložit.
Chtěl bych natočit letos street part. Nicméně k tomu chci přistoupit trochu jinak než jsem to měl dřív. U všech svých partů jsem se strašně natrápil, ale myslim, že je na čase k tomu přistoupit tak, aby mě to samotný natáčení bavilo a nebylo to jen o tom jestli dám hardflip z více schodů než minule. Když mě to nebude bavit tak se na to třeba i vykašlu.

To jak píšeš, chtěl bych k tomu přistoupit jinak, to mě zajímá. Jako že Skate of Mind jsi musel natočit, i kvůli partnerům?
Skate of Mind byl už spíš vývoj toho, že jsem točil jen to co mě bavilo. Poslední fakt "part" co jsem vydal, byl Black Rabbit 4, který je hlavně o schodech, gapech a prostě věcech do kterých jsem se trochu nutil. Teď to chci brát tak, že se s tim nechci stresovat. Dřív jsem byl schopnej skákat gap tři hodiny do úplný smrti, teď radši pošlu pár pokusů naplno a když to nepříjde, tak blbý, ale nezničím se kvůli tomu. No jak se znám, stejně se seknu na něčem velkým.

 

Přeju aby to bylo velký. Když bychom porovnali Maxima Habance 2010, kdy jsi vyhrál Mystic Sk8 Cup a teď po deseti letech. Vnímáš už natáčení videí na sociální sítě, mezi které patří i youtube, jako svojí profesi a je to hlavní rozdíl v těch deseti letech? Jednou týdně vypustit video v délce přes deset minut, nebo i častěji, to už mi přijde jako řehole.
Stejně jako s tím partem, se snažím se do toho úplně nezacyklit nebo jak to popsat. Třeba první tři měsíce letošního roku jsem vůbec nic nevydával a nic se nestalo. V klidu sem si jen jezdil v USA a pak jsem vydal zpětně tři díly Californiaroll. To točení věcí na YT taky moc nejde, pokud to člověka nebaví, odrazí se to i na výsledku. Teď mě baví se vždycky soustředit na něco většího, jako třeba byly díly z LA a teď ten part ze skateparku. Prostě mě baví moje práce.

A co je vlastně Maxova práce? Jak bys to popsal?
Ha ha, to je dlouhá odpověd a nevim jestli jsem schopnej to pořádně popsat. Zkusim to rozdělit. 1/4 je čistě navázaná na moje ježdění a výsledky. Další čtvrtina jsou sponzorské závazky a jejich plnění. Další část je aktuálně Craness, kde vlastně téměř vše děláme s Danem. Takže to je prostě komplet starání se o svůj bussines. No a poslední část jsou moje další projekty jako Maxspace, YT, Skate of Mind.

Jinými slovy full time job. Tohle musí bavit, to chápu. Vnímáš nějak i druhou stranu? Tím myslím ty které tvoje cesta neoslovuje, ale mají potřebu se proti ní vyjádřit. Nedávno víčka pro Maxíka apod.
Vnímám a občas mě to docela i pobaví. Třeba to s tou cestou na OH. Někdy je to míň vhodný, jako třeba když si dělají prdel ze zranění nebo když člověku vyloženě přejou něco špatnýho, jako třeba s těma víčkama, ale whatever. Od malička jsem si na svojí osobu přečetl tolik připomínek, že už to jde nějak mimo mě. Jediný co mě fakt mrzí je, když vidim, že si do mě kopnou online lidi který znám a pak když je potkám tak se chovají jako kámoši a pohodička.

 

To je na prd. Pro mě jsou hejty celkově ne dobře uchopitelný. Skateboarding samotný je hlavně o svobodě a ne o tom, že někdo má zaručenou "pravdu" jak má skateboarding vypadat.
Asi v klidu nechám ostatní vlastnit "pravdu" o skateboardingu a půjdu radši jezdit.

 

Což je nejlepší zůsob jak se s tím vypořádat. Quarantine part jsi odjel na nových deskách NAME a HABANERO od Ambassadors. Obě ve spolupráci s Kubou Karlíkem. Jaká je spokojenost s designy a případně máš nějaké jiné favority z kolekce AMB 2020? Dneska šly ven nové designy Mess a pro model Lišky.
Má oblíbená je zatím skate deska Habanero a doufám, že lidi taky baví. Pak mě ještě dost baví model Mess. Ten jsem ještě nejezdil, ale celkově se to letos dost povedlo. A Van se mi taky moc líbí.

Mimochodem, ty máš rád pálivý jídla?
Z toho to vzniklo, doma mám non stop zásobu chilli, omáček a všeho palivýho. Moje holka mě za to trochu nenávidí, davám to na všechno. Jestli mě něco zachrání před koronou, tak to bude, že jí non stop vypaluju, he he.

 

Hrozí nám tedy kuchařská show Maxima Habance?
To by bylo maso a zelenina 1000x jinak!

 

Na závěr, co bys chtěl, aby lidi dělali nebo naopak nedělali, v týhle době, která když Pán Bůh dá, se už nebude opakovat a i tím je vlastně nesmírně výjimečná?
Ať podpořej značky, restaurace nebo cokoliv co mají rádi, protože spoustu z nich nečeká úplně easy období.

Parádní tečka, díky za tvuj čas a pozdravuj ve Slaným!
Díky za rozhovor!