Taboard Skate Session 2014

Vydáno: 18.06.2014

Poslední květnová sobota toho přinesla spoustu. V Pakistánu ukamenovali nevinnou ženu za přítomnosti fízlů, Beyonce se prošla v květovanejch šatičkách a v Seattlu zadrželi chlápka, kterej zatáhl nákupní košík plnej masa. Nikoho to ale moc nezajímalo, protože hlavní světovou událostí byly jednoznačně skejtový závody v Táboře. No, alespoň pro někoho.


Taboard skate session se ve skateparku na Sídlišti nad Lužnicí odehrála poprvé v roce 2002, takže už si pomalu koleduje o přízvisko legendary. Před třema rokama pak akce vstoupila do nový etapy, neboť na místě starýho dřevěnýho čehosi, co Vláďa Hlaváček kdysi v jednom rozhovoru označil za „parodii na skatepark“, vyrostla plnohodnotná betonová plaza.


 


Počáteční hype trochu opadl, protože stavba betonovejch parků od tý doby zaznamenala v ČR neskutečnej boom. Když k tomu přičteme fakt, že ve stejnej den se konaly závody i na dalších místech v republice, bylo jasný, že účast nebude tak silná, jako tomu bylo třeba před třema rokama, kdy se skatepark otevíral a zavítala sem velká část CZ/SK skejtový smetánky. I tak ale rozhodně bylo na co koukat a o triky častovaný hromadným zvoláním „nóó, hovadóó“, nebyla nouze.


 



 


Závod byl rozdělenej klasicky na kvalifikaci, semifinále a finále. Kolem druhý odpolední byla registrovaná necelá třicítka riderů a kvalifikace mohla odstartovat. Do velkýho finále se za ovací celkem početnýho publika, vesměs podpořenýho pívama z nedalekýho bufetu, dostalo 6 skaterů. Je škoda, že mezi ně nepatřil třeba táborskej Radim Nejman, kterej v kvalifikaci zajel jednu z nejlepších jízd, ale v semi už ho skejt tolik neposlouchal. Elektronická tužka Davida Pospíšila zpětně odhalila, že to bylo únavou. Podobně vypadl třeba místní Tomáš Kroužek, kterej vraždy z kvalifikace v semi bohužel nezopáknul. Finále se jelo fromou jamu, což nejvíc ocenila porota (Seděl jsem tam na tý lavičce a málem jsem si ukroutil hlavu ty vole, běs. Pozn.porotce.).


 



 


Pořadí bylo následovný:


6. David Smetana: David Smetana aka Smeták z Jindřichova Hradce dělal hodně technický triky, třeba bs biggerspin na danger banku. K tomu přidal fs ollie na euro gap a následnej halfcab dolů z bedny nebo kickflip přes bank na flat. Hodně triků bohužel nevrátil, a tak z toho byl šestej flek.


 


5. Matěj Šabatka: Matěj dělal třeba fs polet v rádiusu, fs boro do šikmýho a stylový 360 flipy. Byl ale zrakvenej, takže musel triky hodně vydřít a oproti semi toho celkem hodně neodjel.


 


4. Honza Bašný: Honza nesázel na banginy, při kterejch by se obecenstvo polejvalo pivem, ale kdo jeho ježdění pozoroval, mohl si všimnout, že je během dvou vteřin schopnej udělat tři triky. Hezkej byl hlavně jeho vytrhávanej bs crook na dlouhý centrální bedně a následnej noseslide dolu. Quick feet master!


 



 


 


3. Filip Mulica: Budějovický skateři jsou v Táboře jako doma, takže jsem měl za to, že tamní scénu mám zmáknutou. Filip Mulica mě ale vyvedl z omylu. Frontbora na dlouhým railu, nejhezčí kickflipy z celýho fajnlu a hlavně parádní styl. Zaslouženej bronz


 


2. Jirka Staněk: Jirka Staněk má na skejtu hrozně pěknou flow a koukat se, jak projíždí skatepark, je radost. Když k tomu přičteme těžký triky, jako třeba bs smithgrind nebo bs bluntslide na šikmým railu, je z toho stříbro jak vyšitý.


 


1. Honza Špalek: Honza Špalek je, stejně jako druhej Jirka Staněk, ze Znojma. A je to vrah. Za celej finálovej jam vrátil asi milión triků (zhruba, možná víc.), mezi nima třeba flip frontbor na šikmým railu, bigspin frontbor tamtéž, nebo fs lipslide na velkým klandru u eurogapu, na kterej si zpravidla troufaj jen bruslaři. A za to dostal zlato.


 



 


Vzhledem k tomu, že první dvě místa obsadili znojemský, chtěl jsem si dopřát nějakou blbou poznámku s okurkama. Nic mě ale nenapadá. Budu doufat, že kluci dorazej i příště, že dorazíte i vy a já napřesrok něco vymyslim.


 


Výsledky kategorie do patnácti: 


1. Honza Špalek (Znojmo)
2. Jirka Staněk (Znojmo)
3. Filip Mulica (Český Budějovice)
4. Honza Bašný (Praha)
5. Matěj Šabatka (Tábor)
6. David Smetana (Jindřichův Hradec)


 


Výsledky kategorie do patnácti: 


1. Lukáš Kovačík 
2. David Vráček 
3. Tomáš Kubr


 


VANS best trick na dangerbanku: David Smetana – Mega Bs 360 Flip

VANS best trick na šíkmém railu: Jirka Staněk – 360 flip lipslide

KNEDLO ZELO WEAR best trick na zubu: Honza Bašný – fs 5-0 to tailside, shove it noseslide revert / prostě hadr kombo :)

 


Text: Jakub Nutell Novotný


Foto: Jakub Hofahnzl , Láďa Kadlec