Red Bull Steep Street, aneb downhill trochu jinak!

Vydáno: 02.08.2023

Uzavřená ulice doplněná o skočky, nekonečný rail nebo třeba obří duhu; full speed, super skateboarding, krásný počasí a stovky diváků kolem. Asi takhle by šel hodně stručně popsat skvělý event Red Bull Steep Street. My se ale na následujících řádcích na tuhle super akci podíváme více dopodrobna! A zároveň pro vás máme i krátký rozhovor s Angelo Carem nebo Jakem Wootenem.

Douwe Macaré a jeho kino přes kontejner / Foto: David Novotný

V sobotu 22. července patřila Kostelní ulice na Letný skateboardingu! Na programu totiž byla akce Red Bull Steep Street, za kterou stál nápad Maxima Habance. Koncept celého závodu je poměrně jednoduchý, ale ve výsledku to fungovalo naprosto skvěle - uzavře se prudká ulice, na kterou se navozí skočky, ale i další překážky jako dlouhý rail, který měl snad přes deset metrů, vozík, do kterého se dalo skákat jako do bangu z pódia (případně i grindovat/slidovat bočnice), nastavitelný pole jam nebo zlatý hřeb v podobě obřího rainbow railu nebo obrovského kickeru přes kontejner! Na takovouhle trať potom pustíte dvacítku našlapaných skejtrů, mezi kterými se kromě lokálních jmen, jako jsou Maxim Habanec, Martin Pek, Lukáš Daněk, Kuba Páv, David Luu nebo třeba Jirka Hronek, ukážou i zahraniční killeři jako Douwe Macaré, Jake Wooten, Angelo Caro, Kechaud Johnson, Brandon Valjalo, Danny Leon a další. A aby toho nebylo málo, do celkového score zasahuje i čas, za který skejtr dojede dolů do cíle - takže divácká atraktivnost i pro lidi, kteří neocení flip in/out komba.

Samotná kvalifikace měla sice začínat v 16 hodin, ale už po 14. se podél tratě hromadily spousty lidí a chytnout místo, ze kterého uvidíte více než jednu překážku, byla celkem challenge! Takže se postupně začaly vymýšlet další cesty, jak najít nejlepší spot - ať už šlo o žebříky, bedny nebo plot hřbitova,.. kreativita prostě nemá hranic!

Během kvalifikace měli skejtři, kteří byli rozděleni do dvou heatů, tři pokusy na získání nejlepšího skóre a systém hodnocení byl nakonec poměrně jednoduchý. Nejprve se klasicky ohodnotily sérky na základě triků na stupnici 0–100 bodů, od kterých se následně odečetl čas, za který dojel skejtr do cíle. Takže bylo na každým, jako strategii zvolí. Z kvalifikace potom postupovala osmička nejlepších, která pak byla rozlosována do jednotlivých battlů, a zbytek závodu se už potom jel formátem head to head.

Danny Leon a grind na obří duze / Foto: David Novotný

Ještě než začala kvalifikace, tak bohužel odpadl Honza Navrátil, který si na posledním kickeru přes popelnici prošlápl koleno a s tím si rovnou utrhl přední křížový vaz. Takže ještě jednou posíláme sílu a držíme palce, aby se dal co nejdříve do kupy! A nakonec bohužel nenastoupil ani Jake Wooten, kterýmu nebylo od rána dobřel.

Už po prvních jízdách bylo ale jasný, že se bude na co dívat! Z kvalifikace mohla postoupit ale pouze osmička nejlepších. Kromě osmi postupujících je určitě potřeba zmínit Jirku Hronka, kterýmu sice nevyšla čistá jízda, ale jeho kino přes zábranu a pak frontside flip z menší skočky byly v naprostým topu! Stejně tak se v obrovským kinu přes zábranu proletěl i Lukáš Daněk. Martin Pek potom dělal hodně dlouhý bs feeble a jako jeden z mála si odjel i frontside ze skočky přes popelnici. V neposlední řadě se musíme zastavit i u Davida Luu, který vrátil po asi nejhorší kryse celého dne, kdy si na duze dal v druhé jízdě koule a odsud rovnou letěl až na zem, super jízdu. Po tomhle crashi se ale zvedl a na poslední pokus odjel jízdu, kterou začínal halfcab heelflipem do bangu, pokračoval fs borem a krásným backside olliečkem přes zábranu, bs fajvem na bariéře a jízdu zakončil grindem na duze

 

Do finálových battlů nakonec postoupili Douwe Macaré, Ivan Federico, Angelo Caro, Maxim Habanec, Kechaud Johnson, Brandon Valjalo, Danny Leon a Jaime Mateu. Z dvojice Douwe Macaré a Ivan Federico nakonec pokračoval Douwe Macaré, ale Ivan Federico všechny bavil celé odpoledne a jeho kino melon přes kontejner budeme mít v hlavě ještě dlouho. O těsný battle se potom postaral Max Habanec spolu s Angelem Carem, který odjel super čistou jízdu, kde dělal var ze startovní plošiny, frontside tail na bedýnce, krásný overcrux na railu, bs tailslide na bariéře a frontside přes kontejner. Nakonec ale těsně postoupil Max. Z dvojice Kechaud Johnson vs. Brandon Valjalo postoupil Kechaud. Posledním postupujícím do semifinále byl potom Danny Leon, který tak vyřadil Jaimeho Mateu, který ale celý den všechny bavil neskutečnou energií, kdy za celé odpo snad nezastavil, dával si hrozný z duhy, ze které dělal z grindu bs olliečko až na zem, a lítal celý den v plným speedu. Na postup to ale bohužel nestačilo.

 

 

Do finále se nakonec dostala dvojice Douwe Macaré a Danny Leon a na Maxima Habance a Kechauda Johnsona čekal teda battle o třetí místo. Do toho Kechaud nastupoval po strašný, kdy mu nevyšel dopad a vjel do cesty Bobovi s kamerou v ruce. Tahle srážka skončila hlavou do kontejneru, po který si Kechaud musel najít na zemi ulomený zub! Kechaud ale v pohodě nastoupil a svou jízdu začínal nokickem do bangu, na railu dělal smino do grindu a zpátky do smina, na bariéře dělal fs smino a taky odjel grind na duze. Pak ještě zkoušel jízdu zabít bs 360 přes kontejner, ale to mu bohužel nevyšlo. Třetí místo ale bral Maxim Habanec s čistou jízdu, kterou otevíral bs bigspinem do bangu, fs borem na malé bariéře, pak na první odjel var přes zábranu ze skočky, na bariéře odjel krásný frontside noseblunt a last trick byl grind na duze ve full speedu. A tak si kromě skvělýho pocitu ze zorganizování tohohle super eventu z akce odnáší i 1 000 € za třetí místo.

Danny Leon vracel celý den brutální polety a v jízdě dělal var ze stage, crux na bedýnce, fifty přes celý rail, backside 360 indy z kickeru u polejamu nebo grind na duze. Ve finále zkusil bs 360 nahradit hardflipem indy, ale to mu bohužel v jízdě nevyšlo a tak si z Prahy odváží druhé místo a s tím i 2 000 €.

První místo a zároveň taky prize money 4 000 € si odváží Douwe Macaré, který tuhle trať totálně zabil! Čisté jízdy ve full speedu otevíral fakie flipem ze stage, pak dělal halfcab crux, frontside ze skočky, ss frontside přes zábranu, nogr na bariéře a přes kontejner odjel brutální backside flip na první! A na poslední pokus jízdu ještě upgradoval - fakie kino zůstalo, halfcab crux doplnil o revert, pak se otočil ss frontsidem, aby odjel backside flip přes zábranu, ss frontside z bangu, var ve speedu na zemi a jízdu zakončil kinem přes kontejner a třešničkou byl potom bs kick přes cílovou rovinku! Tohle byl totální úlet a zasloužená výhra!

Potom byl už čas pouze na slavnostní vyhlášení vítězů a taky na afterparty. Všem skejtrům posíláme obrovský props za neskutečný triky na hodně těžké trati. A  props si určitě zaslouží i Max za super nápad + Red Bull za realizaci! Akce byla fakt skvělá a za nás doufáme, že se dočkáme dalších pokračování nebo i zastávek v jiných městech!

 

A co říkali na koncept závodu Angelo Caro a Jake Wooten?

 

Jake Wooten:

Čau Jakeu, jak se ti zatím líbí v Praze? Seš tady úplně poprvý?

Jojo, nikdy jsem tady nebyl a jsem nadšenej. Je to tady nádherný, všude jsou krásný historický budovy. Všude jsou super lidi, i tady, event je zatím skvělej, ještě jsme ani nezačali a už jsou tady stovky lidí. Zatím jsem fakt nadšenej.

Stihl ses už taky podívat na Stalina?

Jo, už jsme tam pár hodin pojezdili. Spousty lidí mi o Stalinu říkalo, ale nikdy jsem si to místo nespojil s Prahou. Viděl jsem spoustu záběrů, ale nikdy mi nedošlo, že je to tady. A je to úplně super - perfektní povrch, spousta zídek, super lokálové.”

Viděl jsem, že jste už byli dávat downhilly. Co říkáš na koncept Red Bull Steep Street a skejtovals někdy nějaké podobné závody?

Včera jsme byli s Maxem a dalšíma dát pár kopců a popravdě mě překvapilo, kolik je tady super downhillů. Povrch je teda často docela těžkej, ale kopců je tu spousta. Co se týká závodu, tak za mě úplně super. Red Bull kdysi dělal podobný contest na čas (Red Bull Hart Lines), ale tam jsem nebyl a zároveň tady to je mnohem víc real street bez nějakejch úprav, takže je mnohem víc prostoru ukázat kreativitu a svůj styl. Hlavně ten rainbow rail je nejlepší.

Na to jsem se chtěl zeptat, co tě na trati nejvíc baví. Je to ta duha teda?

Joo, určitě - ta duha je nejlepší. Zatím jsem si dal pár grindů, ale třeba přijde i něco jinýho. Uvidíme!

A kromě eventu, makáš teď na novým partu?

Teď ještě netočím, ale příští rok bych chtěl zase začít makat na novým partu.

A poslední otázka, můžeš nám dát nějakej tip, jak dělat tvou signature front 360?

Jo, je to easy - stačí udělat 90° a pak už tlačit dolů nose a je to!

 

Angelo Caro:

Čau Angelo, nejdřív ti chci moc pogratulovat k třetímu místu na Mysticu! Jinak do Prahy jezdíš poměrně často, dostal ses už i na nějaké street spoty?

Ahoj, moc díky! Jo, zkoušel jsem zajít na pár spotů, ale popravdě se líp cítím v parku, kvůli závodům.

Když jsme u závodů, soustředíš se hlavně na závody nebo pracuješ i na nějakém partu?

Aktuálně se víc soustředím určitě na závody. Zároveň se blíží i olympiáda, takže to je teď ten hlavní cíl. Zároveň si ale závody fakt užívám, a když jedu někam na závody, tak tam bohužel nemám moc času na točení na streetu.

Co se týká Red Bull Steep Street, zažils někde podobný formát závodu? Jak tě to tady baví?

Nee, nic podobnýho jsem nikdy nejel. Je to úplně poprvý, co zkouším jezdit něco takovýho, ale zatím mě to moc baví. Je to fakt cool.

A která překážka tě nejvíc baví?

Určitě ten dlouhý rail hned nahoře, ten je nejlepší. Zatím jsem tam udělal overcrux, ale rád bych zkusil i nokick ven.

To by byl masakr, budeme držet palce! Poslední otázka, co tě čeká po těchhle závodech?

Z Prahy odjíždím do Rakouska do Red Bull Athlete Performance Centra, kde budeme makat na mým kotníku, protože jsem si před pár měsíci natrhl vazy. Takže to jsou nejbližší plány na další dny!